Вести

Прелиминарни резултати провере музичких способности - мајски рок

18 maj 2022

Кандидати на листи су задовољили критеријуме за проверу музичких способности за упис у основну  музичку школу за наведени инструмент. За све додатне информације можете се обратити путем школског мејла Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Коначна листа примљених кандидата биће објављена 23. маја 2022. године.

Prva srpska opera


Opera “Na uranku” Stanislava Biničkog važi za prvu srpsku operu koja je premijerno izvedena u Srbiji, 20. decembra 1903. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. To je bila prva i jedina opera srpskog kompozitora koja je u Narodnom pozorištu bila izvedena do Prvog svetskog rata, a libreto za nju napisao je Branislav Nušić.

Jovana 021


Prisustvo srpskih narodnih i orijentalnih motiva u orkestarskim i vokalnim deonicama opere imalo je “zadatak” da kreira srpsko-orijentalnu atmosferu, kakva je i postojala u srpskoj prošlosti. Opera “Na uranku” sastoji se iz samo jednog čina, a radnja prvobitno prati tragično završenu ljubav dvoje mladih, Radeta i Stanke. Na premijernom izvođenju, uloga Stanke bila je dodeljena tadašnjoj primadoni Desanki Djordjević, a uloga Radeta Raji Pavloviću. Kritičari tadašnjeg vremena bili su poprilično nezadovoljni tekstom i muzikom. Smatrali su da operi fali bolji muzičkog tok, autentičnost i dinamičnost. Uprkos ovakvoj kritici Binički je smatrao da je publika operu srdačno primila. Ubrzo nakon toga glavne pesme iz opere postale su važan deo kafanskog repertoara (“Kad bi znala dilber Stano” i “Tamo za tom gorom”), što je Biničkom bila potvrda da je ova opera ipak imala uspeha.

Što se tiče kasnijih izvođenja, ulogu Radeta izneli su Žarko Savić i Ivan Dinulović, a Sultana Cijukova i Draga Spasić kreirale su lik Stanke. Cijukova i Savić su dvaput, 1904. i 1906. godine, doprineli uspehu predstave. Vrlo zapažena bila je njena interpretacija pesme “Tamo za tom gorom”, kao i njegovo izvođenje arije “Kad bi znala dilber Stano”.

 

Jovana 023Pošto je orkestarska partitura nekoliko puta bila izgubljena, opera je bila prekomponovana i rekonstruisana (od strane kompozitora Krešimira Baranovića i Angela Šureva) na osnovu određenih snimaka i sećanja, kao i postojećih klavirskih izvoda. Zbog toga je opera “Na uranku” dobila brojne izmene u muzičkom sadržaju, radnji i scenografiji. Poslednji put izvedena je 2019. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića. Ulogu Stanke tumačila je sopran Evgenija Jeremić, dok je ulogu Radeta tumačio tenor Marko Živković.

Izvođenje opere “Na uranku”:

Jovana Krstić, solo-pevanje, III razred SMŠ
klasa prof. Ivana Tasić

Галис информ. систем

GALIS logo

Унос и преглед оцена и изостанака за наставнике, ученике и родитеље

Saradnja sa porodicom

mailbox 341744 640

Драги родитељи, придружите нам се у заједничком музицирању!

Музичка школа Др Војислав Вучковић
Кондина 6, 11000 Београд
Тел/факс: 011 3241-169
Е-пошта: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.