Srpska primadona Biserka Cvejić – Od svetske dive do vrhunskog pedagoga

Biserka Cvejić (1923-2021) važi za jednu od najvećih jugoslovenskih i srpskih mecosoprana. Upamćena je po trideset godina dugoj briljantnoj internacionalnoj pevačkoj karijeri, kao i posvećenom i nesebičnom pedagoškom radu, koji je obavljala do poslednjih dana svog života.

Studije pevanja završila je u Beogradu u klasi čuvenog tenora i pedagoga Josipa Rijaveca. U svojoj karijeri otpevala je 77 mecosopranskih uloga u gotovo 1800 predstava, na najprestižnijim scenama širom sveta. Veliki uspeh doživela je na sceni Bečke državne opere gde je dvadeset godina nastupala kao vodeći mecosopran. Takođe, nastupala je u njujorškom Metropolitenu, Milanskoj skali, Veroni, Napulju, Londonu, Moskvi, Minhenu, Barseloni, kao i mnogih drugim gradovima, sa operskim zvezdama kao što su Birgit Nilson, Renata Tebaldi, Franko Koreli i mnogi drugi.

Sa operske pozornice povukla se 1978. godine, a naredne dve decenije predavala je solo pevanje na Fakultetu Muzičke Umetnosti, a potom i na Umetničkoj Akademiji u Novom Sadu. Takođe je, od osnivanja, vodila  i Operski studio u Madlenianumu, a za sobom ostavila je mnoge ostvarene i uspešne pevače.

Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvajaju francuska Legija časti (2001. godina) i nagrada za životno delo “Dositej Obradović” (2014. godina). Preminula je 7. Januara 2021. godine u 98. godini života.


Biserka Cvejić peva ariju "Mon Coeur s'ouvre a ta voix” iz opere "Samson i Dalila": 

 

Jovana Krstić, solo-pevanje, III razred SMŠ
klasa prof. Ivana Tasić

  • Datum pisanja: .
Muzička škola Dr Vojislav Vučković
Kondina 6, 11000 Beograd
Tel/fax: 011 3241-169