Harfa

Harfa je redak, ali jako prijatan instrument za slušanje. Kada spomenemo harfu, prođe nam kroz glavu anđelčić koji je svira. A harfa baš tako i zvuči, anđeoski i rajski.


U nama harfa budi najnežnija osećanja i osećaj smirenosti. I zbog toga je harfa uvek poželјna kada se pišu orkestarske kompozicije takve atmosfere.


Smatra se da je Harfa 3to jedan od najstarijih instrumenata, nastao još u doba praistorije, od lovačkog luka. Naravno, tokom vremena se razvijala i postala prefinjen ali i veoma složen instrument. Danas ima od 46 do 48 žica i sa svojim tonskim rasponom od 6 i po oktava spada u instrumente sa najvećim rasponom, poput orgulјa ili klavira.

Svira se sa obe ruke, ali bez petog prsta (malog prsta, koji je isuviše slab da bi trzao žicu). Da bi se olakšalo sviranje, zbog velikog broja žica, neke od njih su obojene - C žica(nota Do) je obojena crvenom bojom, dok je F žica (nota Fa) plave ili crne boje. Harfa takođe ima 7 nožnih pedala, pomoću kojih se tonovi za polustepen povišavaju ili snižavaju.

Tokom istorijskog perioda rokoko-a, tadašnji ukus je uticao na to da harfa dobije mnoštvo kitnjastih ukrasa, što se i danas može videti na nekim primercima.Harfa 5

Pored uloge koju ima u klasičnoj muzici, harfa se može čuti i u džez kompozicijama. Koristi se i u narodnim kompozicijama, na primer u Irskoj. Tamo se od 13-og veka, harfa smatra nacionalnim simbolom pa je možemo videti i na njihovom grbu.

U nastavku možete čuti i, nadam se, uživati u kompoziciji "Igračica Lolita". Ovaj komad za solo harfu je napisao francuski harfista i kompozitor Marsel Turnije (1879 - 1951).

 

 

Natalija Rovčanin, solo-pevanje, IV razred SMŠ
klasa prof. Nevena Petković

  • Datum pisanja: .
Muzička škola Dr Vojislav Vučković
Kondina 6, 11000 Beograd
Tel/fax: 011 3241-169