Вести

Прелиминарни резултати провере музичких способности - мајски рок

18 maj 2022

Кандидати на листи су задовољили критеријуме за проверу музичких способности за упис у основну  музичку школу за наведени инструмент. За све додатне информације можете се обратити путем школског мејла Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Коначна листа примљених кандидата биће објављена 23. маја 2022. године.

Karmen – od neprihvatanja do popularnosti

Na današnji dan, 25. oktobra, pre tačno 183 godine, rodio se Žorž Bize, francuski kompozitor i pijanista. Kao jedno od njegovih najpoznatijih dela često se izdvaja opera “Karmen”, napisana u četiri čina, prema istoimenoj noveli francuskog pisca Prospera Merimea.

Premijerno je izvedena 1875. godine u Parizu, a komentari koji su nakon nje usledili nažalost nisu bili ohrabrujući za mladog kompozitora. “Karmen” je bila oštro kritikovana, kako od strane publike, tako i od strane tadašnjih kritičara koji nisu očekivali da se u jednoj operu susretnu sa životom običnog naroda, to jest najnižom građanskom klasom. Prema običajima tadašnje operske scene, žene nisu pušile cigarete u javnosti, nisu se upuštale u fizičke obračune, niti su bile seksualno slobodne. Opera se generalno tumačila kao izuzetno prefinjena umetnost, i nije obrađivala sadržaj i tematiku koji se tada pojavio u operi “Karmen”. Zbog svega toga “Karmen” biva okarakterisana kao vulgarna i nemoralna opera.

Jovana 034
Iako je sam Bize imao osećaj da je napisao nešto veće i značajnije od svih svojih dela, “Karmen” nažalost nije bila tako doživljena, što je za Bizea bio veliki poraz. Samo tri meseca nakon premijernog izvođenja, Bize je umro u 36. godini života, sa velikim razočarenjem i bolom u duši, ubeđenjem da je napisao najveći neuspeh u istoriji opere, kao i odsustvom bilo kakve svesti da će njegova “skandalozna” opera o zanosnoj mladoj Španjolki iz Sevilje postati jedno od najpoznatijih i najomiljenijih muzičkih dela svih vremena. Premda sama publika nije bila očarana operom “Karmen”, ipak su postojali oni koji su u ovom delu prepoznali lepotu i umetnost, nešto izuzetno, vredno divljenja i pažnje, a to su između ostalog bila velika imena poput Čajkovskog, Bramsa i Debisia. Karmen, inače hladnokrvna, poletna, samouverena i fatalna žena, postaje jedna od najpoznatijih operskih likova u istoriji. Isto tako, ova opera predstavlja izvor mnogih nezaboravnih i široko izvođenih arija, kao što su „Toreadorova pesma“, „Habanera“ (“L’amour est un oiseau rebelle”) i mnoge druge.

Arija ”L’amour est un oiseau rebelle” u izvođenju Eline Garanče :

Jovana Krstić, solo-pevanje, IV razred SMŠ
klasa: prof. Ivana Tasić

 

Галис информ. систем

GALIS logo

Унос и преглед оцена и изостанака за наставнике, ученике и родитеље

Saradnja sa porodicom

mailbox 341744 640

Драги родитељи, придружите нам се у заједничком музицирању!

Музичка школа Др Војислав Вучковић
Кондина 6, 11000 Београд
Тел/факс: 011 3241-169
Е-пошта: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.