Skip to main content

mr Svetlana Perić

Svetlana PerićSvetlana Perić je rođena 1970. god.u Zemunu, gde je pohađala Osnovnu školu „Goce Delčev” i „Prvu zemunsku gimnaziju”.

Niže i srednje muzičko obrazovanje stiče u MŠ” Kosta Manojlović”- Zemun. Srednju školu je završila u klasi prof. Ivane Jasić.

Na Republičkom takmičenju učenika i studenata u Beogradu 1989. osvojila je 1. mesto, a iste godine na Saveznom takmičenju u Sarajevu osvaja 2. mesto.

Na FMU u Beogradu studira u klasi čuvenog Prof. Arba Valdme, iz čije su klase izašli neki od naših najznačajnijih pijanista: Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Nataša Veljković, Dorijan Leljak...
Diplomirala je 1994.god, sa najvišom ocenom. Magistarske studije u klasi istog profesora završava 1997. god, takođe sa najvišom ocenom, na AU-Novi Sad. Usavršavala se na majstorskim seminarima Prof. A. Valdme u Sarajevu, Ohridu, Subotici, Novom Sadu...

Koncertno je nastupala kao solista, ali i mnogo puta kao kamerni muzičar (od dua do septeta, gde izdvaja saradnju sa hornistima Predragom Ivanovićem (SAD), Vladimirom Vasovićem (Stocholm), Peter Wolfom (Deutschland), profesorima horne Dušanom Busančićem i Stjepanom Rabuzinom, kao i učešce na seminaru Hermanna Baumanna 2003.god. Takođe je nastupala i sa pevačicama Svetlanom Vranić, Kristinom Vidić, pijanistkinjom Emilijom Pinto, sarađivala sa violončelistom Zdenkom Sušom … Posebno su atraktivni bili: koncert milonge, sa solistima Beogradske Filharmonije - u saradnji sa ambasadom Argentine, kao i niz koncerata kamerne muzike sa kolegama i solistima orkestra RTB-RTS - u organizaciji Goethe- instituta).

Kao honorarni član orkestara Beogradske Filharmonije i Gudača Sv. Đorđa, učestvovala je i na koncertima u Kolarčevoj zadužbini u okviru Bemusa, Međunarodne tribine kompozitora, kao i na autorskim koncertima kompozitora Milana Mihajlovića i Ivana Jevtića, i tako imala priliku da sarađuje sa poznatim domaćim i stranim dirigentima: Mladenom Jaguštom, Angelom Šurevim, Petrom Ivanovićem, Bojanom Sudjićem, Emilom Tabakovim, Rutgerom van Leidenom, Leifom Segerstamom…

Solistički koncerti i kamerna aktivnost su potpomognuti od strane Jugokoncerta, Goethe-instituta, Kulturnog centra Beograda, Etnografskog muzeja...
Snimala je za RTB-RTS, BK-tv, više puta gostovala u emisiji „Susretanja”, Ponoćni koncert dragstora ozbiljne muzike 202...

U oktobru 2005. god. kao Muzički Producent učestvovala na snimanju CD-a za SONY BMG Music Entertainment Espana, S. L., sa Ilijom Marinkovićem - violina, i Sarom Marjanović - klavir, i delima Pabla Sarasatea, povodom stogodišnjice od smrti kompozitora.

Od 2005.- 2008. godine je imala veliku čast da pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, i u saradnji sa Jugokoncertom, bude član u dve komisije: za mlade muzičke i baletske talente (sa eminentnim profesorima: Olgom Bauer, Vladislavom Bobićem, Miomirom Simonovićem), i u komisiji za muzičko-scensko stvaralaštvo (sa uvaženim, starijim kolegama kao što su: Branka Radović, Rajko Maksimović, Zoran Erić, Zorica Kojić).
Komisije su imale za cilj da najboljima pomognu učešće na međunarodnim takmičenjima, kao i realizaciju muzičkih projekata u našoj sredini.

Uporedo sa koncertnom aktivnošću, Svetlana Perić se bavi i pedagoškim radom. Još kao student, honorarno je radila u MŠ”Kosta Manojlović”-Zemun i MŠ “Stanislav Binički”. Od 1997. je u stalnom radnom odnosu u MŠ ”Dr Vojislav Vučković”- Beograd.
Njeni učenici osvajaju nagrade na mnogobrojnim takmičenjima, a najznačajnija je Specijalna nagrada i “Laureat”, u kategoriji kamerne muzike, na Republičkom takmičenju u Beogradu 2004. god. Kao dobitnici nagrada, ili kao odabrani na audicijama, svirali su u najprestižnijim salama poput velike sale Kolarčeve zadužbine, sali Beogradske Filharmonije, sali Skupštine Grada, kao i u Domu Vojske, galeriji “Progres”, Etnografskom muzeju, Centru lepih umetnosti “Guarnerius” …Takodje su se usavrsavali na seminarima u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, kod profesora : A.Valdme, Ninoslava živkovica, Dorijana Leljaka, Paula Gulde.
Sa svojim najmlađim učenicima je u Oktobru 2010. god., po pozivu, gostovala u Jutarnjem programu televizije “Pink”.

Od 2002.god.je član UMUS-a.

O njenom profesionalnom radu i ličnosti, najbolje govore citati iz dve preporuke njenih profesora sa fakulteta:

“...Svetlana Perić pripada grupi uspešnih mladih pijanista iz Jugoslavije, koji su nagovestili prodor u širem planu. Angažujući se u dubinskoj analizi svih izvođačkih detalja brojnih dela na njenom repertoaru, S. Perić pokazala je izuzetnu kreativnost. Tragajući za individualnim mogućnostima u interpretaciji, S. Perić nikada nije zaboravila na vernost kompozitorovoj poruci.”

Prof. Dr.h.c. Arbo Valdma
Hochschule für Musik, Koeln
Vice chairman of European Piano
Piano Teachers Association, London
Koeln, 2. maja 1995.

“…Sasvim sigurno mogu da tvrdim da u liku S. Perić imamo mladu pijanistkinju izuzetno senzibilnog i sugestivnog kova. Njene prirodne muzičke i pijanističke predispozicije su u toku školovanja oblikovane u prodornu pijanističku moć, koja joj omogućava uspešno izvođenje i dela standardne klavirske literature sa najvišim zahtevima prema izvođaču. Iskreno i istinski zaljubljena u muziku, rešava sve muzičke i pijanističke probleme sa primernom upornošću i rezultativnošću. S, Perić zaslužuje poverenje kao ličnost potpuno okrenuta muzici i uspešna u svim oblicima muziciranja.”

Van. Prof. Rita Kinka
Univerzitet u Novom Sadu,
Akademija umetnosti
Koeln, 2. maja 1995.

Klavir