Skip to main content

Danijela Bajić

Bajić Danijela

Danijela Bajić je rođena u Beogradu. Srednju muzičku školu Josip Slavenski je završila u klasi prof. Ljubomira Dimitrijevića. Diplomirala je na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi prof. Tahira Kulenovića. Školovanje nastavlja kod eminentnog pedagoga i flautiskinje Arife Gulšen Tatu na Visokoj Školi za Muziku u Trosingenu u Nemačkoj. U toku školovanja je bila stipendista naučnog i umetničkog podmlatka Vlade Republike Srbije, kao i DAAD Deutche Akademischer Austauschdienst – nemačka državna stipendija.

Dobitnica je nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Ostvarila je brojne solističke koncerte, kao i koncerte sa kamernim ansamblima i orkestrima - Filharmonija u Konstancu i Sent Galenu na poziciji druga flauta i pikolo. Nastupala je na festivalima u Švajcarskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Grčkoj, Srbiji. Učesnik je međunarodnih tribina kompozitora u Nemačkoj i Austriji.

U saradnji sa švajcarskim kompozitorom Urlihom Gaserom( Ulrich Gasser: Hymnos) ostvaren je CD na projektu Himnos u saradnji sa DRS II, pikolo i flauta. 2001. godine u pratnji Gudačkog orkestra „Dušan Skovran“ je premijerno izvela koncert za flautu i gudački orkestar op.45 Malkolm Arnolda u sali Kolarčeve Zadužbine.

Usavršavala se na majstorskim radionicama kod eminentnik pedagoga i umetnika kao što su Peter Lukas Graf, Aurèle Nicolet, Arife Gülsen Tatu, Renate Greiss-Armin, Carin Levine, Karlheinz Zöller, Barthold Kuijken.

Snimala je za RTS, DRS, Arte, RTL, RT Srbija. Nastupala u emisijama Radio i televizije Beograd „Ad libitum“, „Nedeljom uveče“i „ Stereorama“.

Član je „ Tija Agape“ u sastavu flata, violončelo i klavir , sa kojim je ostvarila brojne, veoma uspešne koncerte u zemlji i inostranstvu.

Profesor je flaute u Mš „ Dr. Vojislav Vučković“ u Beogradu od 2003 godine. U toku pedagoškog rada sa djacima je osvojila brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmicenjima, u kategoriji flauta solo i kamerna muzika, kao i brojne koncerte u eminentnim salama u Beogradu. Dosta učenika je nastavilo svoje školovanje na FMU u Beogradu, kao i na inostranim Visokim školama za muziku. Autor je i predavač na akreditovanim seminarima za flautiste od strene ZUOV-a u periodu od 2009-2014. godine, pri Ministarstvu Prosvete Republike Srbije.

Flauta