Nikolić Aleksandar

Aleksandar Nikolić

profesor muzike, koncertni umetnik, kompozitor

Rođen je 4. Jula 1973. godine.

ŠKOLOVANJE

Pohađao sam nižu muzičku školu "Lisinski" i srednju muzičku školu "Dr. Vojislav Vučković" u Beogradu u klasi prof. Radosavljević, gde sam 1992. godine diplomirao sa prosečnom ocenom 5.00 u završnom razredu , da bi potom svoje školovanje nastavio na "Muzičkoj Akademiji" u Bratislavi - Slovačka, u klasi prof. Borisa Lenka gde sam 1997. diplomirao sa prosečnom ocenom 9,71 te stekao zvanje MAGISTAR UMETNOSTI - MASTER OF ARTS.

Laureat sam internacionalnih takmičenja "Citta di Castelfidardo" i "Premio Stefano Bizzari - Moro d'oro" i višestruki nosilac prvih nagrada mladih muzičara na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj SFRJ.

PEDAGOŠKI RAD

Radim kao profesor harmonike i kamerne muzike u srednjoj muzičkoj školi "Dr. Vojislav Vučković" gde sam u periodu 2006-2007 obavljao funkciju direktora škole. Svoj pedagoški rad po povratku sa studija iz inostranstva započeo sam 1997. godine u matičnoj školi Vučković gde sam za kratko vreme ostvario izuzetne rezultate sa učenicima harmonike različitih uzrasta kao i nastupe sa orkestrom harmonika MŠ Vučković kojim sam dirigovao, te kamernim sastavima, duo Soro-Maric, Tango Juventud U poslednjih deset godina stalni sam član stručnih žirija najvećih međunarodnih takmičenja “Akkordeon Wettbewerb – Klingenthal” – Nemačka i CIA Coupe Mondiale – Svetski kup

Član sam Skupštine svetske federacije akordeonista „CIA Confederation International de Accordeones“ kao delegat Srbije. Predavač sam na međunarodnim seminarima i masterclassovima u Slovačkoj, Češkoj, Italiji, Finskoj, Sloveniji, Nemačkoj i Hrvatskoj.

Dobitnik sam nagrade Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije kao i nagrade Udruženja muzičkih pedagoga Srbije za višegodišnje uspehe i postignute rezultate u umetničko-pedagoškom radu.

Iz moje klase već je izašlo više desetina diplomaca koji su svoje dalje školovanje nastavili na eminentnim evropskim akademijama ( Weimar, Frankfurt, Hanover, Bern, Pariz, Bratislava, Trossingen, Kijev, Linz, Milano...) kao i na fakultetima u bližem okruženju gde se harmonika izučava na akademskom nivou (Kragujevac, Niš, BiH, Crna Gora)

Učenici iz klase moje klase do sada su osvojili više od sto prvih i drugih nagrada na inostranim i domaćim takmičenjima od kojih cu navesti samo najznacajnije. Svetski Kup u Oslu - Norveska, Svetski kup u Spoletu – Italija, Svetski Kup u Varaždinu – Hrvatska, Akordeon Wettbewerb Klingenthal, Svetski Trofej – Portugal, Citta di Castelfidardo – Italija, Morro doro – Italija, Stresa – Italija, Benevento – Italija, Coupe Jeneusse Bratislava – Slovakia, kao i četiri specijalne nagrade i zvanja laureta na Republičkom takmičenju.

U periodu kada sam bio direktor skole Vuckovic pored ostalog, uz podrsku Opstine Stari Grad, uspesno sam realizovao medjunarodnu saradnju nase skole sa skolom u Italiji – Cervignano (UD) koja je rezultovala uzajamnim posetama i zajednickim nastupima nasih djaka.

Jedno od najdražih priznanje iz pedagoške oblasti smatram zvanje najomiljenijeg profesora škole Vučković koje su mu dodelili učenici škole 2005. Godine u anketi skolskog lista.

KONCERTNO UMETNIČKA DELATNOST

Paralelno sa uspešnom pedagoškom karijerom negujem i bogatu koncertnu karijeru kao solista i kao član kvinteta Beltango čiji sam osnivač. Jedini sam instrumentalista u Srbiji koji svira na bandoneonu i nosilac sam svetske nagrade “Premio Astor Piazzolla” za doprinos u razvoju tango muzike u svetu, kao svetske baštine pod okriljem UNESCO-a.

Nastupao sam kao solista sa svim relevantnim domaćim orkestrima: Beogradska Filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Simfonijski orkestar Vojske Srbije - Stanislav Binički, Reprezentativni Orkestar Garde, Gudači Svetog Đorđa, Vojvođanski Simfonijski Orkestar, Niški Simfonijski Orkestar...

Kao vojnik Gardijske Brigade Vojske Srbije i solista Reprezentativnog Orkestra Garde nastupao sam kao solista na svetskom festivalu vojnih orkestara u Modeni – Italija, 2001. godine

Nastupao sam kao solista i sa Vijetnamskom Filharmonijom, Istanbulskim Simfonijskim Orkestrom, Sofijskom Filharmonijom, Makedonskom Filharmonijom te renomiranim kamernim orkestrom Zagrebački solisti i minhenskim kvartetom Bassiona Amorosa.

Sa kvintetom Beltango nastupao sam na festivalima i koncertnim scenama u Argentini, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Španiji, Holandiji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Malti, Sloveniji, Hrvatskoj, Portugalu, Makedoniji, Bugarskoj, Slovačkoj promovišući ime Beograda i Srbije na preko 600 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Na poziv Ministarstva Kulture Buenos Airesa nastupio sam na najvećem svetskom tango festivalu – World Tango Festival Buenos Aires 2007. godine, kao jedini bandoneonista iz Evrope.

Nastupam i u kamernim sastavima Guitaneon duo (sa gitaristom Zoranom Anićem) i Buttons&Bellows (sa akordeonistom Petrom Marićem)

Aktivno se bavim i komponovanjem. Moje kompozicije koje objedinjujem u stvaralački opus Balkango, kao svojevrstan miks naše muzičke baštine i tango muzike, izvođene su na svetskim koncertnim scenama od strane velikog broja inostranih umetnika.

Osnivač sam i predsednik “Beogradske Tango Asocijacije” kao i umetnički direktor međunarodne manifestacije “Beogradski Tango Festival” koja је doživela svojih jedanaest izdanja.

Bio sam umetnicki direktor medjunarodne trupe TANGO DE MI VIDA koja je nastupala sirom Evrope kao i muzicki rukovodilac postavke opere MARIA DE BUENOS AIRES koju sam premijerno izveo na balkanskim prostorima sa orkestrom Zagrebacki solisti u dvorani Lisinski u Zagrebu 2012.

Saradjivao sam i sa rediteljkom Mirom Erceg na postavci predstave “FAUST” u Narodnom Pozoristu u kojoj sam bio i ko-autor muzike sa kompozitorom Zoranom Ericem.

Saradjivao sam sa domacim kompozitorima koji su komponovali dela koje sam premijerno izvodio: Konstantin Babić, Zoran Erić, Slobodan Markovic, Milana Stojadinovic, Vera Milankovic, Aleksandar Simic, Anja Djordjevic, Vojislav Ivanovic i dr.

Imao sam zapažene nastupe kao specijalni gost na koncertima primadone Jadranke Jovanovic, te jazz pevačice Bisere Veletanlić kao i saradnju sa domaćim muzičarima drugih muzičkih pravaca: Ljubiša Pavković, Vasil Hadžimanov, grupa Negativ, grupa Neverne Bebe itd.

Poslednji u nizu značajnih koncerata na kojima sam nastupio je upravo održan pre tri dana u nemačkom gradu Lindau, gde sam na poziv tenora Jose Carrerasa i u organizaciji fondacije Carreras sa kvintetom Beltango i kvartetom Bassiona Amorosa izveo autorsku numeru koju sam komponovao sa suprugom Ivanom Nikolic – St George and the Dragon.

Reditelj Vladimir Perovic snimio je dokumentarni film o Aleksandru Nikoliću, prvom bandoneonu i bandoneonisti na Balkanu koji je svoju premijeru doziveo 2002. godine na medjunarodnom festival u Montreu.

U saradnji sa Muzickom omladinom ostvarujem vec dugi niz godina uspesnu seriju koncerata za mlade po osnovnim i srednjim skolama Srbije.

Reputacijom vrhunskog instrumentaliste i kompozitora, koncertnog soliste i pedagoga, mnogobrojnim medijskim nastupima i vrlo aktivnim i uspešnim organizacionim i pedagoškim , već dugi niz godina dajem svoj snažan doprinos u razvoju muzičke kulture kod nas, te promovisanju naše zemlje širom sveta.

U brojnim televezijskim nastupima, te novinskim intervjuima sa posebnim ponosom cesto sam isticao svoju pripadnost skoli Vuckovic i znacaj nase skole u razvoju mladih talenata.

OSTALE AKTIVNOSTI

U mladosti sam osvajao prve nagrade republičkog i saveznog ranga iz matematike.

Osposobljen sam za rad na računaru u softverima Word, Excel, Power Point kao i u softverima za obradu zvuka i video editing Sound Forge, Cubase, Vegas, dizajnerskim softverima Photoshop i Ilustrator te softverima za pisanje nota Sibelius i Finale...

SPORTSKA KARIJERA

Bavljenje sportom je pored uspešne pedagoške i umetničke karijere imalo i još uvek ima značajno mesto u životu Aleksandra Nikolića.

U mladosti se aktivno bavio košarkom, kada je selektiran u juniorsku reprezentaciju Srbije, da bi u seniorskoj kategoriji, tokom studija, aktivno igrao za slovačke prvoligaše KK Štart- Bratislava i KK Komarno.

Paralelno je aktivno igrao i tenis za TK Lokomotiva, Bratislava, te po povratku u zemlju stekao zvanje Višeg instruktora tenisa i ITF-coach certificat.

Trenutno je aktivan bowling igrač u BK Sirmium, Sremska Mitrovica, sa kojim je osvojio titulu ekipnog prvaka Srbije 2009. godine. Član je bowling reprezentacije Srbije kao i predsednik Skupštine Bowling saveza Srbije.

Govori tečno slovački, češki i engleski jezik.

Oženjen je Ivanom, otac je blizanaca Marka i Marije.

Aleksandar Nikolić, prof.
063 249946
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.beltango.com

Muzička škola Dr Vojislav Vučković
Kondina 6, 11000 Beograd
Tel/fax: 011 3241-169