Skip to main content

Karmen – od neprihvatanja do popularnosti

Na današnji dan, 25. oktobra, pre tačno 183 godine, rodio se Žorž Bize, francuski kompozitor i pijanista. Kao jedno od njegovih najpoznatijih dela često se izdvaja opera “Karmen”, napisana u četiri čina, prema istoimenoj noveli francuskog pisca Prospera Merimea.

Premijerno je izvedena 1875. godine u Parizu, a komentari koji su nakon nje usledili nažalost nisu bili ohrabrujući za mladog kompozitora. “Karmen” je bila oštro kritikovana, kako od strane publike, tako i od strane tadašnjih kritičara koji nisu očekivali da se u jednoj operu susretnu sa životom običnog naroda, to jest najnižom građanskom klasom. Prema običajima tadašnje operske scene, žene nisu pušile cigarete u javnosti, nisu se upuštale u fizičke obračune, niti su bile seksualno slobodne. Opera se generalno tumačila kao izuzetno prefinjena umetnost, i nije obrađivala sadržaj i tematiku koji se tada pojavio u operi “Karmen”. Zbog svega toga “Karmen” biva okarakterisana kao vulgarna i nemoralna opera.

Jovana 034
Iako je sam Bize imao osećaj da je napisao nešto veće i značajnije od svih svojih dela, “Karmen” nažalost nije bila tako doživljena, što je za Bizea bio veliki poraz. Samo tri meseca nakon premijernog izvođenja, Bize je umro u 36. godini života, sa velikim razočarenjem i bolom u duši, ubeđenjem da je napisao najveći neuspeh u istoriji opere, kao i odsustvom bilo kakve svesti da će njegova “skandalozna” opera o zanosnoj mladoj Španjolki iz Sevilje postati jedno od najpoznatijih i najomiljenijih muzičkih dela svih vremena. Premda sama publika nije bila očarana operom “Karmen”, ipak su postojali oni koji su u ovom delu prepoznali lepotu i umetnost, nešto izuzetno, vredno divljenja i pažnje, a to su između ostalog bila velika imena poput Čajkovskog, Bramsa i Debisia. Karmen, inače hladnokrvna, poletna, samouverena i fatalna žena, postaje jedna od najpoznatijih operskih likova u istoriji. Isto tako, ova opera predstavlja izvor mnogih nezaboravnih i široko izvođenih arija, kao što su „Toreadorova pesma“, „Habanera“ (“L’amour est un oiseau rebelle”) i mnoge druge.

Arija ”L’amour est un oiseau rebelle” u izvođenju Eline Garanče :

Jovana Krstić, solo-pevanje, IV razred SMŠ
klasa: prof. Ivana Tasić

 

  • Датум креирања: .